• Kategorie
  • Szukaj
  • Grille turystyczne

Grille turystyczne

Grill turystyczny powinien zajmować jak najmniej miejsca, aby ułatwić nam zabieranie go na wycieczki czy kempingi. Grill turystyczny powinniśmy wybrać w miarę poręczny i stosunkowo lekki, zwróćmy uwagę na jego wymiary abyśmy dobrali odpowiednie do środka transportu którym będziemy podróżować. Do użytkowania grilla węglowego musimy mieć ze sobą węgiel lub brykiet, do grilla elektrycznego zaś musimy mieć jakieś źródło prądu, jest też bardziej praktyczny jeśli chodzi o przemieszczanie się z nim. Dobrym wyborem jeśli chodzi o mobilność będzie też grill gazowy.

Grillowanie na grillu turystycznym

Najbardziej popularnym wyborem wśród grilli turystycznych jest grill węglowy. Tej tradycyjnej budowy grill, posiada specjalny pojemnik do którego wsypujemy węgiel i rozpalamy za pomocą podpałki. Potrawy z takiego grilla mają swój niepowtarzalny smak, co prawda taki grill musimy rozpalić sami co może zając trochę czasu ale za to smak potraw rekompensuje nam te niedogodności.

Grille turystyczne gazowe i elektryczne są łatwiejsze w użytkowaniu niż grill węglowy, ponieważ posiadają one specjalne płytki które rozpalają się za pomocą specjalnych grzałek. Smażenie na takich grillach jest szybsze i pozbawione dymu.

 

Grill walizkowy

Grill walizkowy to rozwiązanie które dobrze sprawdzi się w transporcie. W zależności od tego czego szukamy, mamy modele węglowe lub na gaz. Taki grill jest świetnym rozwiązaniem na weekendowe wyjazdy. Jego rozmiary sprawiają że jest on bardzo łatwy w transporcie, bez problemu zmieści się w bagażniku auta.

 

Jaki wybrać grill gazowy czy węglowy?

Grill gazowy – bezpieczniejszy od węglowego

Podczas grillowania na gazie ograniczamy przenikanie substancji szkodliwych do żywności. Poprzez brak kontaktu jedzenia bezpośrednio z dymem i ogniem zapewnia nam bezpieczne przygotowanie żywności.

Jaki grill najzdrowszy?

Najzdrowszym grillem jest grill który nie emituje dymu i innych szkodliwych substancji, takie grillem jest grill gazowy.

Potrawy których nie powinno się grillować

Oprócz wyboru grilla musimy dbać oto co na owym grillu robimy. Nie powinno się kłaść na grillu produktów z dużą zawartością tłuszczu, mięs wędzonych. Najlepsze produkty dla naszego zdrowia to będą takie o niskiej zawartości tłuszczu. Pamiętajmy też że przy grillowaniu warzyw powstaje dużo mniej toksycznych związków niż jest to w przypadku mięsa.