• Kategorie
  • Szukaj
  • Grille węglowe bezdymne

Jak działa grill bezdymny?

Grill bezdymny wyposażony jest w  komorę na wsypywany brykiet lub węgiel oraz obudowę termiczną zewnętrzną, obudowa dzięki izolacji termicznej nie nagrzewa się. Posiada również specjalny system obiegu powietrza, który zapobiega powstawaniu dymu. Dużą zaletą grilla bezdymnego jest jego rozmiar który jest stosunkowo niewielki. Dzięki temu można go używać w plenerze,  w domu, a także na tarasie czy balkonie. Jego działanie nie generuje dymu i sadzy. Dzięki temu, że obieg powietrza w grillu  jest zamknięty, urządzenie nie nagrzewa się i można go swobodnie dotykać. Palenisko grilla zabezpieczone jest panelem, który uniemożliwia skapywanie tłuszczu, co dobrze wpływa na  żywotność sprzętu. Jedzenie z takiego grilla jest zdrowsze ponieważ nie ma kontaktu z nagrzanym tłuszczem, dymem czy sadzą.

 

Jak rozpalić grill bezdymny?

Umieszczamy na metalowej tacce specjalny żel i zapalamy go.

Odczekujemy chwilę i włączamy wiatrak do maksymalnego nadmuchu.

Następnie wkładamy pojemnik wypełniony węglem.

Grill powinien być w pełni rozpalony w ciągu 5 minut.

Do plusów grilla bezdymnego należą:

Powłoka która się nie nagrzewa, dzięki temu nie możemy się poparzyć

Stosunkowo krótki czas do gotowości do pracy,

Zamykany na klamry pojemnik chroniący przed wysypaniem się węgla

Możliwość stosowania różnych rusztów i płyt grzewczych, np. do pizzy,

Wygodne uchwyty rusztu,

Pokrywa z termometrem pokazującym temperaturę,

Łatwość w czyszczeniu urządzenia,

Bezpieczne przyrządzanie potraw wolnych od tłuszczu, sadzy,

Brak dymu, co daje możliwość grillowania również w pomieszczeniach zamkniętych,

Oszczędność w porównaniu z grillem elektrycznym.

Jak smakuje jedzenie z takiego grilla?

Smak potraw z takiego grilla jest niewątpliwie jedną z jego największych zalet. Pomimo swoich niewielkich rozmiarów urządzenie świetnie radzi sobie z kiełbasą, karkówką i wieloma innymi potrawami które możemy zrobić na grillu. Natomiast gorzej radzi sobie z dużymi kawałkami mięsa, ponieważ nie ma aż tak dużej mocy jak grill tradycyjny. 

Do zalet grilla bezdymnego zależy jego kompaktowość i mobilność. Bez przeszkód możemy go zabrać ze sobą praktycznie wszędzie ;na wakacje, wycieczkę, czy na imprezę. Z drugiej strony można go z powodzeniem używać na tarasie czy balkonie. Dzięki swojej konstrukcji grill nie wytwarza dymu, a wymuszona cyrkulacja powietrza zapewnia równomierne grillowanie produktów.